Erfdienstbaarheden, een recht of een gunst?

Wanneer een perceel (of een deel ervan) niet bereikbaar is via de openbare weg, stelt zich al snel de vraag of je als eigenaar een toegang of doorgang tot jouw perceel mag eisen via de eigendom van je buren.

 

Soms is deze doorgang noodzakelijk om je perceel te bereiken, soms is dit gewoonweg makkelijker.

 

Maar kan je jouw nabuur zomaar verplichten om te voorzien in een doorgang?

 

Wel, het antwoord is zoals steeds genuanceerd.

 

Indien jouw perceel is ingesloten en met andere woorden niet rechtstreeks grenst aan de openbare weg, dan kan je van jouw nabuur eisen dat hij een doorgang voorziet over zijn of haar eigendom. Elk perceel moet namelijk toegang kunnen krijgen tot de  openbare weg, reden waarom het recht van uitweg bij wet is voorzien. 

 

Aangezien het om een wettelijk recht van uitweg gaat, kan je buur zich tegen het creëren van een doorgang in principe niet verzetten. De enige reden waarom de uitweg toch niet kan worden opgeëist, is omdat het ingesloten perceel via een andere, minder schadelijke weg bereikbaar is.

 

Eenzelfde recht kan van toepassing zijn wanneer er slechts sprake is van een relatieve ingeslotenheid. In dat geval grenst je perceel wel aan een openbare weg, maar kan het perceel via deze openbare weg niet worden aangewend voor de doeleinden waarvoor het perceel is bestemd.

 

Denk hierbij aan een landbouwperceel dat grenst aan een gemeenteweg. Klassiek gezien zal de gemeenteweg onvoldoende breed zijn om aan te wenden met landbouwvoertuigen hetgeen een reden kan zijn om alsnog een bredere doorgang te eisen via een naast gelegen privéterrein.

 

Is er geen sprake van (relatieve) ingeslotenheid, dan kan een overgang enkel worden verleend mits het uitdrukkelijk akkoord van de nabuur. Men spreekt dan over een conventionele erfdienstbaarheid dewelke veiligheidshalve middels een notariële akte wordt gevestigd.

 

Heb je vragen in verband met het vestigen van een erfdienstbaarheid, over het bestaan van erfdienstbaarheden in het algemeen, dan kan u ons steeds contacteren voor een afspraak, hetzij per mail via info@advocaten-heist.be  dan wel telefonisch op nummer +32 15 22 14 29.